Přejít na hlavní navigaci Přejít na vedlejší navigaci Přejít na obsah
Hlavička stránky
Město Kopřivnice
Štefánikova 1163/12
742 21 Kopřivnice
Telefon: (+420) 556 879 411
E-mail: posta@koprivnice.cz
ID datové schránky: 42bb7zg
IČ: 00298077
DIČ: CZ00298077
Expozice Dany a Emila Zátopkových v Technickému muzeu Tatra - foto STUDIO TRINITY, s.r.o.

Kopřivnické noviny

Kopřivnické noviny číslo 5/2019 ze dne 07.02.2019

MŠ Záhumenní obdrží certifikát Skutečně zdravá škola

(Počet zobrazení: 1150)
Kopřivnice (hod) – Mateřská škola Záhumenní se zapojila do projektu Skutečně zdravá škola. Jde o komplexní vzdělávací program plně integrovaný do života celé školy, který si klade za cíl vytvářet kulturu, jež si váží jídla, vychutnává je a učí o tom, odkud jídlo pochází a jak vzniká. Skutečně zdravá školka pomáhá dětem v rozvoji dovedností a návyků, které budou potřebovat ke zdravému a úspěšnému životu. Program probíhá pod záštitou ministerstev životního prostředí a zemědělství.

Skutečně zdravé mateřské školy nabízí dětem kvalitní pokrmy a podporují a rozvíjí zdravé stravovací návyky. Vědecké důkazy potvrzují, že stravovací návyky se tvoří již v dětském věku a správná výživa hraje klíčovou roli ve zdravém růstu dítěte a jeho vývoji. „Do projektu jsme se zapojili i proto, že dnes děti trpí alergiemi různého druhu, různými stravovacími omezeními a hlavně chybí základní stravovací návyky, tak nezbytné pro zdravý rozvoj dítěte. Proto jsme si řekli, že je nejlepší zapojit děti již v nejútlejším věku,“ uvedla Lenka Šafářová, vedoucí učitelka Mateřské školy Záhumenní.

V rámci programu musí dodržovat desatero školní kuchyně, tedy používat základní suroviny, upřednostňovat lokální a sezonní suroviny, omezovat konzumaci bílé pšeničné mouky, minimalizovat množství soli, snižovat spotřebu cukru, používat kvalitní tuky, dbát na vyváženost mezi masitými a nemasitými pokrmy. Další je, že se hlavní jídlo podává s dostatkem zeleniny a také se respektují potřeby dětí a čas k jídlu. Poslední podmínkou je minimalizování používání polotovarů a instantních surovin. „Používání těchto surovin jsme zcela vyloučili. Přesvědčit paní kuchařky bylo snadné, a dokonce v přípravě nových a zdravých jídel našly zalíbení, obzvlášť když nyní vidí, jak dětem chutná. Také musely projít školením, bylo třeba se obeznámit, jak správně připravovat zdravá jídla, aby neztratila na chuti, ale zvýšila se jejich kvalita. Rodiče také tuto změnu přijali, samozřejmě ne všichni s nadšením. Ale když zjistili, že změna je pouze v kvalitě, sami se začali zapojovat do příprav občerstvení na akce školky a se zájmem si nyní vyměňují zkušenosti při přípravách zdravých dobrot a žádají recepty z jídelníčků. Je vidět, že rodičům záleží na zdravých stravovacích návycích a hlavně na zdraví svých dětí,“ okomentovala změny ve stravování vedoucí učitelka. Ta také podotkla, že mají stále co zlepšovat. „Jsme rádi, že náš start byl úspěšný a že je ve prospěch všech dětí. Nyní žádáme o udělení bronzového certifikátu, který je připraven ke schválení již v tomto měsíci. Myslíme si, že každé dítě má dostat šanci na lepší a zdravější život, šanci naučit se přemýšlet o tom, co jím a proč, ale zároveň musí mít i zodpovědnost za své zdraví,“ dodala Lenka Šafářová.



Tiskové zprávy

RSS ikona
Prohlášení o přístupnosti    Mapa stránek    RSS