Město Kopřivnice - Kopřivnické noviny ze dne 15.07.2021 - Fojtství připomene historii místní pochutiny
Přejít na hlavní navigaci Přejít na vedlejší navigaci Přejít na obsah
Hlavička stránky
logo Instagram logo Facebook Město Kopřivnice
Štefánikova 1163/12
742 21 Kopřivnice
Telefon: (+420) 556 879 411
E-mail: posta@koprivnice.cz
ID datové schránky: 42bb7zg
IČ: 00298077
Otevírací doba a kontakty
Expozice Dany a Emila Zátopkových v Technickému muzeu Tatra - foto STUDIO TRINITY, s.r.o.

Kopřivnické noviny

Kopřivnické noviny číslo 26/2021 ze dne 15.07.2021

Fojtství připomene historii místní pochutiny

(Počet zobrazení: 1535)
Kopřivnice (dam) – To, že historie nejsou jen data bitev a velká politika, ale i zcela běžný život, dokáže vzpomínkové odpoledne, které na sobotu 17. července připravují v Muzeu Fojtství. Tam totiž bude v hlavní roli něco tak zdánlivě obyčejného jako tyčinky. „Poblíž Fojtství stával takzvaný Fojtův mlýn a právě v něm před sto lety začal svou živnost místní pekař Jan Gold, jehož typickým produktem byly ony slané tyčinky,“ vysvětluje spojitost s muzeem jeho kurátor Ondřej Šalek.

V Kopřivnici svého času fungovalo hned několik pekařských klanů, které byly často i rodinně spřízněné, ale každý z pekařů se snažil od svých konkurentů odlišit nějakým produktem, který pro něj byl typický. V případě Goldova pekařství, které nakonec stálo v místech věžáku naproti kachlovce, to byly právě tyčinky.

„Při pátrání po historii rodiny jsme se setkali s pravnukem pana Golda, který před pár lety navázal na rodinnou tradici a začal s výrobou tyčinek podle rodinného receptu v sousedním Příboře. Nakonec jsme se dohodli, že by mohlo být zajímavé uspořádat menší akci, jež by tyčinky, které si možná ještě mnozí Kopřivničané pamatují, připomněla,“ uvedl Ondřej Šalek.

Vzpomínkové odpoledne začíná ve 14 hodin a kromě povídání o historii kopřivnických pekařů a Goldově parní pekárně se lidé mohou těšit na mnoho dalšího. Lidové a řemeslné písně zahraje frenštátská kapela Srdíčko, která začne koncertovat okolo 15. hodiny.

Zároveň by odpoledne mohlo být i gastronomickým zážitkem, protože kromě ručně kroucených Goldových tyčinek budou moci lidé ochutnat řemeslné pivo, grilovaná žebra, medovou zmrzlinu nebo domácí medovník. Hlavním lákadlem by pak měla být ukázka výroby Goldových tyčinek podle minimálně sto let starého rodinného receptu. Ukázku, která začne v 17 hodin, povede právě pravnuk kopřivnického pekaře Radim Honč. Přípravu tyčinek si budou moci vyzkoušet i sami návštěvníci. Prvních sto příchozích na akci se může těšit také na ochutnávkový balíček tradičních Gold tyčinek.


RSS ikona
Prohlášení o přístupnosti    Mapa stránek    RSS